6 july 2026

Q1- The Ministry of Tourism recently signed an MoU with which company to enhance the digital visibility of India's tourism destinations?
A- Microsoft India
B- Google India
C- Meta India
D- Amazon India
Answer: B) Google India
Q2- The Government of India has identified how many Tiger Reserves for priority science-led recovery interventions?
A- 15
B- 20
C- 25
D- 30
Answer: C) 25
Q3- The Department of Economic Affairs retained interest rates on Small Savings Schemes unchanged for which quarter of FY 2026–27?
A- Q1
B- Q2
C- Q3
D- Q4
Answer: B) Q2
Q4- The inaugural India–Mali Forum for the Promotion of Exports was held in which city?
A- Dakar
B- Abuja
C- Bamako
D- Nairobi
Answer: C) Bamako
Q5- C) Bamako
A- Gujarat
B- Maharashtra
C- Karnataka
D- Delhi
Answer: D) Delhi
Q6- Who has been given the additional charge of Chairperson of CBSE?
A- Rahul Singh
B- Anita Karwal
C- Lokhande Prashant Sitaram
D- Sanjay Kumar
Answer: C) Lokhande Prashant Sitaram
Q7- Which country's veteran cricketer was named the ICC Men's Player of the Month for May 2026?
A- India
B- Sri Lanka
C- Bangladesh
D- Pakistan
Answer: C) Bangladesh (Mushfiqur Rahim)
Q8- The National Tiger Conservation Authority (NTCA) has granted in-principle approval to restart tiger reintroduction in which Tiger Reserve?
A- Kanha Tiger Reserve
B- Bandhavgarh Tiger Reserve
C- Satkosia Tiger Reserve
D- Ranthambore Tiger Reserve
Answer: C) Satkosia Tiger Reserve
Q9- Which Indian state launched the 'Mukhyamantri Maavaan-Dhiyaan Satkaar Yojana' for single mothers and their daughters?
A- Haryana
B- Punjab
C- Rajasthan
D- Himachal Pradesh
Answer: B) Punjab
Q10- India plans to release over 700 captive-bred individuals of which critically endangered bird species into protected areas?
A- Great Indian Bustard
B- Sarus Crane
C- White-rumped Vulture
D- Indian Skimmer
Answer: C) White-rumped Vulture